Openingstijden

Maandag op afspraak
Dinsdag op afspraak
Woensdag op afspraak
Donderdag op afspraak
Vrijdag 8:00 - 17:00
Zaterdag 8:00 - 17:00

Tijdens de maanden december en januari zijn wij gesloten!

Nieuw in het exclusieve en aparte assortiment van Nobilis zijn de Yucca's en Boomvarens. Deze boom geven net zoals de olijven en palmen snel een mediterrane of tropische sfeer aan uw tuin.

De Yucca rostrata  en thompsonia zijn winterhard tot ongeveer -18 en zijn daardoor geschikt voor het Nederlandse klimaat indien ze beschut en droog overdekt staan .

De Tasmaanse boomvarens ( Dicksonia antartica )  zijn winterhard tot -17 maar als u deze buiten laat overwinteren dan het loof wegknippen , veel stro op de kop en een plastic zak losjes  erover heen zodat er geen water in de vaak holle kop kan blijven staan.  Laat u ze binnen overwinteren dan mag het loof blijven zitten en als het niet vriest dan blijft het loof ook mooi fris groen..

Vraag anders onze medewerkers hoe u het beste uw boom in de winter kan beschermen.

Yucca mix Boomvaren Yucca mix 

In ons assortiment exclusieve Yucca's en Boomvarens vindt u o.a.:

 • Yucca Pasylirion
 • Yucca Thompsoniana
 • Yucca Treculeana
 • Yucca Rostrata
 • Yucca Faxoniana
 • Dixonia antartica - Boomvaren

Onderhoud 

Behalve het goed beschermen van deze planten in de winter behoeft deze geen onderhoud behalve het wegknippen van de oude bladeren. Indien de boom in de pot blijft staan is het aan te raden de boom zomer's regelmatig te beregenen. 

Standplaats

De Yucca is uiterst geschikt om in de volle zon te staan en heeft deze plek zeer weinig water nodig. De boomvaren daar in tegen moet in de schaduw tot half-schaduw staan en uit de wind op deze manier blijft het blad beschermt tegen zowel de wind als de zon.

Terras potten en plantenbakken

Om met boom, plant of struik het terras mooi aan te kleden is een terras pot of plantenbak van groot belang in de aankleding. De bak of pot bepaalt in grote mate de presentatie en sfeer van u terras. Bij Nobilis hebben we jaarlijks een wisselend assortiment met pottery voor kleine en grote bomen.

Palm boom in eiken wijn vat Taxus Fastigiata in terras bakken Buxus haagjes in terras bakken

Bij het uitzoeken van een terras bak zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk van te voren goed te bedenken wat voor boom of plant u in de bak wilt plaatsen. Zo zijn er vele soorten geschikt om in een pot te houden zoals bijvoorbeeld mediterrane beplantingen en Japanse Bonsai andere soorten beplanting zoals bijvoorbeeld vormsnoei of coniferen zijn minder geschikt. Voor meer informatie over de juiste beplanting in op uw terras kunt u altijd een van onze medewerkers om advies vragen.

Bonsai Schalen

Naast het assortiment bonsai bomen en diverse soorten naaldhout en geënte coniferen hebben wij ook een ruim aanbod bijpassende potten en schalen. Voor zowel kleine als grote (bonsai) bomen hebben wij bij mooi schalen met of zonder oosterse tekeningen. Een deel van ons assortiment bonsai's en Japanse Ilex bonsai's hebben wij als voorbeeld in schalen geplaatst.

Diverse bonsai in schalen Bonsai schaal blauw Bonsai schaal met oosterse tekening

Tuinmeubels

De laatste jaren is het steigerhouten meubilair een steeds meer voorkomend fenomeen in de Nederlandse tuin. Helaas komen veel mensen er na enkele jaren achter dat dit hout niet van hoge kwaliteit is. Deze veel gehoorde klacht is de reden geweest om een tuinmeubel serie op te zetten van steenschotten hout. Dit hout wordt gekenmerkt door zijn duurzaamheid en robuuste karakter. Bij ons op het terrein kunt u enkele exemplaren bekijken. 

 

Naaldhout mixDe laatste jaren zien we dat er steeds meer vraag is gekomen naar aparte en exclusieve maar toch betaalbare tuinbeplating. Om aan deze vraag te voldoen heeft Nobilis sinds enkele jaren een ruim assortiment geënte naaldhout bomen en veredelde coniferen zoals bijvoorbeeld de abies, pinus en picea. 

Onderhoud

Deze bomen worden gekenmerkt door hun langzame groei en blijven daarom ook relatief klein. Door de langzame groei zijn deze bomen ook nagenoeg onderhoudsvrij, het zijn enkel de naaldsoorten die éénmaal per jaar gesnoeid dienen te worden.De conifeer soorten behoeven slecht éénmaal in de paar jaar een correctie snoei.  

Pre-Bonsai Mix

Standplaats

Zowel de naaldsoorten als de conifeer veredelingen kunnen in de schaduw, half schaduw als volle zon gedijen. De kleine bomen doen het ook goed op droge en arme grond. 

Pre-Bonsai

Het formaat van de bomen laat zich ook goed lenen om bonsai van te maken. Vele bonsai liefhebbers weten ons te vinden voor het grote assortiment pre-bonsai bomen.Voor dit formaat bomen hebben wij ook bijpassende bonsai schalen.  

 We hebben voor de Bonsai hobbyisten in de aanbieding :

Zeer mooie pinus parviflora starters van circa 150 cm hoog in 20 liter pot voor slechts € 39,50 .
Zeer mooie compacte Abies koreana silverlock van 80-100 cm hoog voor slechts € 34,50.
Zeer mooie Abies procera nobilis glauca van 60-80 cm hoog voor € 34,50

 

 

Diverse pre-bonsai mix Pre bonsai in bonsai schalen Diverse pinus soorten

Japanse Bonsai - Taxus Cuspidata

Japanse Bonsai - Ilex kinme

Japanse Bonsai - Ilex kinme

Sinds enkele jaren verkoopt Nobilis ook echte Japanse bonsai bomen. Deze oude bomen, die in Japan zijn opgekweekt tot unieke exemplaren, zijn in veel tuinen niet meer weg te denken. Bonsai bomen komen van oudsher veel voor in Japanse en Oosterse tuinen maar worden ook vaker in Hollandse tuinen geplaatst. 

Nobilis heeft al mooie kleine echte Japanse buiten bonsai vanaf
250 euro van de Ilex crenata "kinme" die circa 100 cm hoog zijn

Van de echte Japanse Bonsai hebben wij verschillende soorten staan zoals:

 • Ilex crenata 'kinme'
 • Taxus cuspidata
 • Pinus Parviflora

Deze boom soorten worden verkocht vanaf ongeveer 100cm tot wel 350cm hoog. Veel van deze bomen zijn door meerdere Japanse generatie geknipt en gecultiveerd tot de boom die ze nu zijn. Hierdoor is elke boom een uniek one-of-a-kind boom. 

Standplaats

De Japanse bonsai soorten houden over het algemeen niet van natte grond,  de bomen staan dus liever op wat drogere grond. Indien u tuin relatief nat is kunt u de bomen ook in een verhoogde bak plaatsen of op een terp zetten. 

De Ilex, Taxus en Pinus staan het liefst in de half-schaduw tot volle zon.
Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de Pinus absoluut niet gesnoeid mag worden met volle zon. 

Onderhoud

Bij de aanschaf van deze bomen moet u er rekening mee houden dat ze intensief gesnoeid moeten worden om de vorm te behouden.
Gemiddeld wordt de boom 2 maal per jaar gesnoeid en wordt de stam regelmatig schoon gemaakt van nieuwe takken.
Jaarlijks dient u langwerkende voeding bij alle bomen te strooien hier verkrijgbaar in verschillende verpakkingseenheden van 1 tot 20 kg .
Om uw mooie bonsai gezond te houden is dit een vereiste en zijn ze minder gevoelig voor ziektes en plagen en blijven ze mooi op kleur.Wij geven u graag meer informatie over het snoeien van Japanse bonsai bomen. 

De vormsnoeibomen zijn al jaren niet weg te denken uit de Nederlandse tuinen, of het nu voor een klassieke tuin is of een moderne strakke tuin. Het vormsnoeibomen segment is een ruime verzameling van bomen die zich goed lenen om in model gebracht te worden. 

In het assortiment vormsnoei bomen bij Nobilis vindt u onder andere:

 • Taxus Baccata (Venijnboom) | in zuil-, spiraal-, bonsai-, kegel- en bolvorm
 • Buxus Sempervirens | in zuil-, bol-, en spiraalvorm
 • Cupressocyparis Leylandii | diverse snoeivormen
 • Thuja Smaragd | diverse snoeivormen o.a. bol op stam
 • Chamaecyparis Lawsoniana | Bonsai snoeivorm 200cm+
 • Pinus Sylvestris (grove den) | bonsai

Andere unieke vormbomen in het assortiment zijn de Japanse Bonsai bomen.

Algemeen onderhoud 

Het merendeel van deze bomen is jarenlang intensief geknipt en is daarom zeer compact en stevig. Voor het behouden van deze unieke vorm adviseren wij daarom minimaal 2 keer per jaar te snoeien (uitgezonderd van de Pinus). De eerste snoeibeurt dient voor de eerste keer voor de langste dag van het jaar te gebeuren en de tweede snoeibeurt vlak voor de winter. 

Standplaats

De meeste vormsnoeibomen zijn eigenlijk gewone heester of bomen en kunnen daarom goed in de volle zon of half schaduw staan. Het belangrijkste bij deze bomen is het planten in de juiste grond welke niet te vochtig is. Sommige van deze bomen kunnen ook prima in terras potten gehouden worden. Informeert u bij onze verkopers welke bomen daar voor geschikt zijn. 

Spiralen

 

 

 

 

 

 

 

Nobilis heeft jarenlange ervaring met mediterrane tuinbeplanting in het Nederlandse klimaat. Op deze pagina geef we u graag een indruk wat de mogelijkheden zijn om een mediterrane sfeer in uw tuin te creëren.

Door eigen import zorgt Nobilis voor een zeer gevarieerd aanbod en is er een boom voor elke tuin en dit zijn dezelfde palmen als Rob Verlinden ook promoot en gebruikt in zijn programma huis en tuin .

 Palmbomen

De palm bomen die Nobilis verhandeld is van de meest winterharde soort Trachicarpes fortunei net de herkomst  zowel de Spaanse als de Franse . De Spaanse palmen groeien hier wat minder hard en kunnen in de winter - 15 verdragen . De Franse palmen hebben zeer dikke stammen met heel stevig blad en kunnen in de winter - 20 graden wel verdragen en gedijen uitermate goed in ons klimaat.
Afgelopen winters zijn zeer streng geweest en gebleken is dat dit soort vrijwel geen vorstschade heeft opgelopen.

Wel is het raadzaam om de bladeren wat bij elkaar te binden als er zware sneeuwval wordt verwacht.
Bij veel sneeuw op de kroon knakken de bladeren en breken de bevroren bladstelen breken dan inwendig daardoor zullen deze bladeren in het voorjaar afsterven en bruin worden.

De Franse palmen zijn te herkennen aan de zeer dikke harige stammen en bladeren met veel kortere bladstelen en worden altijd pot doorworteld aangeboden zodat er een goede hergroei is na het verplanten.
Nobilis heeft van deze meest winterharde harde soort verkrijgbaar in vele maten zelfs tot wel 5 meter hoog.
Ook hebben wij veel 2 en 3 stammige palmbomen en veel van onze palmen leveren wij aan horeca.

Bij de Franse palmen geeft Nobilis altijd goede mediterrane palmen grond gratis met langwerkende voeding zodat u jarenlang plezier kunt hebben van deze palmen die heel goed groeien in ons land.

Olijfbomen

De olijfbomen die bij Nobilis verhandeld worden zijn afkomstig uit de Noordelijke gebieden van Spanje nabij de Pyreneeën.
Gezien het koudere klimaat in Nederland is dit van groot belang, omdat deze bomen ook beter tegen ons klimaat kunnen!
De boom groeit aanvankelijk relatief langzaam, oudere exemplaren hebben dan ook dikke korte stammen en lange wortels.

Door eigen import zorgt Nobilis voor een zeer gevarieerd aanbod en is er voor iedereen een boom op maat.

Of u nu een klein exemplaar zoekt in een pot voor op uw balkon of terras of een grote en robuuste met een grillige stam voor in de volle grond.
Vooral de oudere bomen zijn stuk voor stuk unieke "kunstwerken" en mogen gerust een aanwinst genoemd worden voor uw tuin.

Plantadvies en onderhoud


Belangrijk bij het aanplanten van een olijfboom is een gedegen plantadvies.
Zo heeft de boom een hekel aan "natte voeten", daarom geven wij u graag advies en informatie over deze belangrijke zaken.
Uiteraard kunnen onze hoveniers ook het planten voor u uit handen nemen, zodat u hier zelf geen omkijken naar heeft.

Het verdere onderhoud van een olijfboom is vrij eenvoudig.
Het snoeien van de boom behoeft op zich geen probleem te zijn; eigenlijk behoeft de boom nooit gesnoeid te worden, maar daarnaast kan hij net als een knotwilg rigoureus elk voorjaar geknot worden.
Mede door deze twee uitersten zijn er veel verschillende modellen bij Nobilis te verkrijgen.

Door onze jarenlange ervaring met import, verkoop, aanplant en onderhoud van olijfbomen durven wij gerust te stellen dat als u overweegt één of meerdere olijfbomen aan te schaffen u zonder meer eens vrijblijvend bij ons bedrijf een kijkje moet komen nemen: 
Wij leveren zowel aan vakhandel, hovenier als aan de particuliere sector onze bomen.
Ze kunnen uiteraard per stuk, maar eventueel ook rechtstreeks per complete trailerlading in één keer bij u afgeleverd worden.
Voor deze handelaren gelden vanzelfsprekend speciale tarieven.
Indien u hier meer informatie over wenst om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken, neemt u dan eens contact op met ons.

Olijfbomen in de winter

Olijfbomen van Nobilis kunnen in het algemeen redelijk vorst goed verdragen.
Het is wel zo, hoe groter/ouder de boom hoe beter ze tegen de vorst kunnen.
De grotere bomen kunnen -15 graden Celsius verdragen voor korte tijd.
De kleinere exemplaren in een pot kunt u beter tijdens de winterperiode op een beschutte plek zetten in bv. een schuur of garage.
Gedeeltelijk of zelfs geheel bladverlies kan dan optreden, maar dit hoeft niet te betekenen dat uw boompje dood is.
Geef slechts minimaal water om gehele verdroging van de kluit te voorkomen, maar de boom zal weinig vocht verdampen en dus ook praktisch geen water nodig hebben.
De boom in de woonkamer plaatsen is geen optie, omdat de temperatuursverschillen te groot zijn.
Beter is dan ook om in de schuur of garage  te plaatsen tijdens een strenge winterperiode.
Zodra de temperatuur het weer toelaat plaatst u de boom weer buiten op een zonnige plek en geeft u weer meer water en dan ook meteen wat voedingsstoffen, zodat hij zich sneller kan herstellen.

Indien de vorst langere tijd achtereen aanhoudt kunnen er bij de grotere exemplaren eventueel enkele maatregelen getroffen worden.
Ook nu geldt weer de boom heeft een hekel aan "natte voeten" en dit kan tot uitval bij olijfbomen leiden tijdens de winterperiode.
Grotere exemplaren in bijvoorbeeld een houten bak kunt u extra beschermen d.m.v. stro of noppenfolie om de voet van de boom aan te brengen.
Zo beschermt u de kluit van de boom. Zorg wel dat de kluit niet droog kan vriezen: dus bij temperaturen boven nul indien nodig de kluit weer enigzins bevochtigen. Om het blad bij langdurige strenge vorst te behouden kunt u ook de kroon inpakken met bijvoorbeeld vliesdoek of jute.

Citrusbomen

Citrusbomen kunnen we onder verdelen in sinaasappelbomen, mandarijnbomen en citroenbomen. In het algemeen kunnen Citrusbomen een temperatuur van - 5 graden overleven en ons is gebleken dat onder de juiste omstandigheden deze bomen (uit de wind) - 10 graden ook overleven. Het afsterven van de bladeren betekent niet persé dat de boom dood is gevroren. Wanneer u de boom terug snoeit tot op de stam zult u zien dat de citrusboom in juni of juli opnieuw gaat uitlopen en u een veel mooiere en volle boom terug krijgt.

Nobilis Exclusieve Bomen
Enserweg 6
8307 PL  Ens 

 

www.nobilisens.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mob: +31(0)6 - 125 09 038