Openingstijden

Maandag op afspraak
Dinsdag op afspraak
Woensdag op afspraak
Donderdag op afspraak
Vrijdag 8:00 - 17:00
Zaterdag 8:00 - 17:00

Tijdens de maanden december en januari zijn wij gesloten!

Plant- en verzorgingsinstructies:

Omdat ons vaak wordt gevraagd hoe wij de bomen en planten verzorgen en zo mooi houden vindt u hieronder wat informatie en tips.

Planten zijn levend materiaal. Ze hebben verzorging, voedsel en water nodig om in optimale conditie te blijven. Een plant die verplaatst is heeft altijd een periode nodig om zich te herstellen. De wortels zijn beschadigd en de plant zal de eerste tijd gebruiken om nieuwe wortels te maken. Tijdens deze herstelperiode, maakt een plant klein blad en groeit nauwelijks. De groei komt pas in het 2e of 3e jaar na aanplant.
Bladhoudende heesters en naaldbomen kunnen op het verplanten reageren door oude bladeren en naalden te laten vallen. Alle energie gaat naar het herstel van de wortels en naar het jonge schot. De plant zal veel op zijn reserves teren.
Wij doen er tijdens het kweken alles aan om deze reserves optimaal te krijgen. Er zijn echter periodes dat de natuur wel erg veel van de plant vraagt. In deze periodes verlangt de verzorging extra aandacht van u. Te laat ingrijpen, betekent vaak terugslag in de groei, bladval, en verdroging en kan zelfs leiden tot het afsterven van de plant.

TIPS VOOR HET PLANTEN:

• Zet een plant nooit te diep. De kluit geeft precies aan hoe diep de plant heeft gestaan en bij het verplanten moet hij weer net zo diep komen.

• Graaf een plantgat minimaal 2 maal zo diep en breed als de kluit van de plant. Voer de grond niet af, maar meng deze met potgrond of turf en gebruik deze om het gat te vullen.Als de afwatering in uw tuin slecht is of de grond is zwaar, (klei of veen), maak dan een dieper plantgat tot u door de storende laag heen bent.

• Plaats bij bomen minimaal een paal aan de kant waar de meeste wind vandaan komt. Een dergelijk paal zorgt voor een stevige verankering en kan na een paar jaar weer weggehaald worden. Plaats de paal voor u de boom plant. Voor zware bomen verdienen 2 of meer palen de voorkeur.

• Laat de jute of de draadkorf om de kluit zitten. Deze beschermen de wortels en houden de kluit bij elkaar. Ze verteren beide binnen korte tijd. Het verwijderen doet meer kwaad dan goed. Acrylgaas (met kleurtjes) moet u juist wel weghalen.

• Haal van planten die in potten zijn gekweekt  altijd de pot af voor het planten. Krab de wortels een beetje los, dit bevordert het aanslaan. Dompel de kluit van de potplanten voor het planten in een emmer water zodat deze zich vol kan zuigen.

• Steek de rand van het plantgat in en vul het gat. Schep, indien u een boom heeft gekocht zonder kluit, de grond goed tussen de wortels en trek de boom iets omhoog tijdens het aanvullen.Schud hem een keer zodat de aarde goed tussen de wortels komt.

• Druk de grond stevig aan. De rand van de kluit voorzichtig aantrappen, vanaf de zijkant naar binnen. Altijd met uw tenen richting de stam. Niet stampen!

• Controleer de nieuwe aanplant na storm. De wortels moeten onder de grond blijven.Hagen:
Een druppelleiding bij net geplante hagen is de manier om direct bij de kluit water te geven. Zet deze in het voorjaar wekelijks een nacht aan of geef met de hand water. In de zomer, bij erg warm weer (boven de 27 graden) twee maal per week de druppelleiding aanzetten. Kluiten goed vochtig houden. Later in de zomer afbouwen naar eens per twee weken, tot eens per maand in het najaar. Sproei hagen in extreem warme periodes en op droge dagen met veel wind 's avonds nat. Niet in de zon anders kan het blad verbranden. In de winterse rustperiode hebben ze geen extra water nodig, er valt dan genoeg. Maak de kluiten wel direct na aanplant éénmaal goed vochtig.

Bladverliezende planten:
In de winter, wanneer het blad eraf is, hebben deze planten geen extra water nodig. Zodra het blad aan de bomen komt, juist wel. Bomen, in het najaar of winter geplant, hebben in het daaropvolgende voorjaar en zomerseizoen, veel water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Normaal volstaat het om 1 maal per week water te geven. Beter 1x per week veel water dan elke dag een beetje water.

Coniferen en bladhoudende heesters:
In de winter is het niet nodig om water te geven. Maak de kluit wel direct na aanplant één maal goed nat. In het voorjaar en de zomer wekelijks bij de kluit water geven. Sproei in extreem warme periodes en tijdens warme dagen met veel wind de planten 's avonds nat. Maak van groenblijvende heesters alleen de kluit nat, niet het blad. Wanneer dit te lang nat blijft kan dat bladval en schimmels veroorzaken. Zorg dat de kluiten vochtig blijven

Planten in pot gekweekt:
Geef deze planten in het voorjaar en de zomer direct bij de kluit voldoende water. Bij warm weer in de eerste periode na het planten dagelijks en vervolgens langzaam afbouwen.

Voor alle planten geldt dat ze op regenachtige dagen in de zomer minder water nodig hebben. Ze verdampen ook minder. Echter, de meeste zomerse buien maken alleen de bovenlaag van de grond vochtig. Het water dringt niet door tot de kluit. Grote kluiten moeten toch, ondanks de regen, extra water direct bij de kluit krijgen.

Uit onze ervaring als boomkweker weten we, dat op zware grond niet het gebrek aan voeding, maar vaak slechte afwatering en het met een goede bedoeling overvloedig water geven aan pas geplante gewassen, oorzaken van uitval zijn.

Garantie:
Op alle bomen die aangeschaft zijn in de periode van 1 oktober t/m 15 juni (als u ze bladloos bij ons aanschaft) vervalt de groeigarantie na 15 juni! Als u twijfelt of uw boom het wel goed doet is het verstandig om dit tijdig aan ons te melden. Wij gaan er anders van uit dat de boom goed aangeslagen is.

Na aanplant verlangt een boom goede verzorging: voorkom uitdroging!!!
Natuurlijk zijn er meer aspecten waar u rekening mee dient te houden bij het planten van bomen (zie ook het ‘plantadvies’). Feit is dat als u bij ons bomen in pot koopt die het goed doen, zij het in principe bij u in de tuin ook goed moeten doen, vanaf dat moment is dat uiteraard uw verantwoording.

Op ‘wortelgoed’ zoals haagbuxus, haagbeuken en haagtaxus (dus met ‘naakte’ wortels rechtstreeks van de kwekerijen aangeleverd) geven wij geen garantie.

Op vaste planten e.d. geven wij geen garantie.

Wij geven geen garantie op schade aan beplanting die is ontstaan door vorst, (tenzij anders op de boom is aangegeven). Geen enkele boom is onbeperkt winterhard en er spelen ook altijd meerdere externe factoren een rol. Denk hierbij aan de standplaats: staat de boom volop in de wind of in te vochtige grond. Met name bij de mediterrane beplanting is dit van groot belang: zelfs na meerdere jaren met relatief zachte winters kan een daarop volgende strenge winter leiden tot uitval van deze bomen.

Garantie alleen op vertoon van bon/factuur en inlevering van de dode boom.

Heeft u vragen of twijfelt u over het planten of de garantie vraag het aan een van onze medewerkers.

(Wij verkopen enkele tienduizenden bomen per seizoen, afwijking van gestelde garantiebepalingen is daarom niet mogelijk. Wij vragen hiervoor uw begrip)

Nobilis Exclusieve Bomen
Enserweg 6
8307 PL  Ens 

 

www.nobilisens.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mob: +31(0)6 - 125 09 038